artikkeli
Parempaa ruokaa! Uudistava härkäpavun viljely tukee luonnon monimuotoisuutta
Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen on elintärkeää yhteiselle planeetallemme ja sen elinkelpoisuudelle. Kiinnitämme siihen Fallerossa erityistä huomiota, sillä vastuullisuus on yksi toimintaamme ohjaavista periaatteista.
Falleroiden raaka-aineena käytetty härkäpapu saadaan kotimaiselta Vihreältä Härältä, jonka viljelijät ovat sitoutuneet uudistavan eli regeneratiivisen viljelyn periaatteisiin. Regeneratiivinen viljely tarkoittaa ympäristöystävällistä viljelytapaa, jossa viljelyyn käytettävää maaperää parannetaan ja uudistetaan luonnollisesti kiertoviljelyn avulla.
Yksipuolinen viljely kuluttaa maata ja vesistöjä
Tavallisessa, kemiallisiin lannoitteisiin ja kasvinsuojeluaineisiin perustuvassa viljelyssä pellolla viljellään vuodesta toiseen samaa kasvia. Pikkuhiljaa kasvi kuluttaa maaperästä tarvitsemansa ravinteet ja hiilen, jolloin ravinteita täytyy lisätä maaperään lannoitteen muodossa. Ylimääräiset ravinteet valuvat sadeveden mukana vesistöihin ja rehevöittävät sekä järviä, että Itämerta.
Tällaisessa yksipuolisessa viljelyssä maaperä ei pääse missään vaiheessa elpymään. Yksipuolinen viljely altistaa kasvit myös erilaisille tuholaisille, joita täytyy taas torjua kemiallisesti.
Uudistava viljely auttaa parantamaan maaperää
Kiertoviljely on perinteinen viljelymenetelmä, jonka hyödyt tunnetaan laajasti. Kiertoviljelyssä maa-alueella viljellään vuoroviljelynä erilaisia kasveja. Vihreän Härän toimittama härkäpapu kasvatetaan vuorovuosina: härkäpavun juuristo sitoo maahan typpeä, joka vähentää lannoitustarvetta sekä tarjoaa mikrobeille paremman kasvuympäristön.
Härkäpavun viljelyn jälkeen maaperää parannetaan kahden vuoden ajan viljelemällä siinä viherlannoitusnurmea, joka sitoo ilmakehän hiilidioksidia takaisin maaperään, pidättää ravinteita valumasta vesistöihin ja monipuolistaa lajistoa.
Fallero käyttää vain regepapua
Regenratiivisesti viljelty härkäpapu eli “regepapu” on siis monin tavoin parempi vaihtoehto ympäristölle. Miksi siis kaikki tuottajat eivät tavoittele maaperän kasvukunnon parantamista?
Suurin syy yksipuoliseen viljelyyn on taloudellinen tehostaminen. Kun maatalouden tuottajahinnat eivät riitä elättämään viljelijöitä, he joutuvat käyttämään peltomaata kestämättömällä tavalla, sillä se on tehokkaampaa kuin kiertoviljely. Loppulaskun maksaa planeettamme ja me ihmiset sen mukana. Tehoviljely kiihdyttää luontokatoa eli luonnon monimuotoisuuden romahdusta kaikkialla maailmassa.
Kulutusvalinnoilla meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, millaisia vaikutuksia syömämme ruoka tuottaa maapallolle. Falleron käyttämä, uudistavaa viljelyä hyödyntävä härkäpapu takaa viljelijöille paremman hinnan ja mahdollisuuden viljellä maata kestävästi. Ekologinen ja ympäristöystävällinen ruoantuotanto on kaikkien etu!